Ogrzewanie drewnem to nie tylko ekologiczna, ale także ekonomiczna alternatywa dla innych źródeł ciepła. Wybór tego naturalnego paliwa przynosi korzyści zarówno dla środowiska, jak i portfela. Jednak aby móc cieszyć się pełnym komfortem i efektywnością pieca opalanego drewnem, niezbędne jest odpowiednie przygotowanie go przed sezonem grzewczym. Poniżej przedstawiamy kilka kroków, które warto podjąć, aby osiągnąć sprawną i bezpieczną pracę urządzenia grzewczego. Co roku, należy sprawdzić działanie pieca, by zminimalizować ryzyko wystąpienia niebezpiecznych sytuacji.
Coroczny przegląd sprzętu
Pierwszym krokiem jest ocena stanu pieca oraz komina. Jeśli urządzenie grzewcze jest zainstalowane od dłuższego czasu, może być konieczna wizyta specjalisty, który oceni czy wszystkie elementy są w dobrym stanie. Fachowiec będzie w stanie określić, czy piec i komin są nadal w pełni sprawne i bezpieczne do użytku. Ważne jest, by pamiętać, że nawet najmniejsze uszkodzenia mogą prowadzić do utraty efektywności pracy urządzenia oraz stanowić realne zagrożenie pożarowe. Należy zadbać o regularne przeglądy i konserwacje zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, aby mieć pewność, że piec działa w sposób bezpieczny i efektywny.
- Urządzenia, z których korzystamy ogrzewając dom, muszą być zgodne z założeniami Ekoprojektu. Piec, który spełnia wymogi, nie będzie działać na szkodę środowiska. W nowych certyfikowanych urządzeniach nie ma mowy o wprowadzaniu do powietrza niebezpiecznych substancji. Jeśli mamy wątpliwości co do palenia biomasą w swoim miejscu zamieszkania, warto zapoznać się z ustawą wojewódzkiego Programu Ochrony Powietrza (POP) – mówi Krzysztof Woźniak z Polskiego Forum Klimatycznego.
Gatunek i stan wilgoci mają znaczenie
Przygotowując opał, należy pamiętać, że nie każde drewno sprawdzi się w urządzeniach grzewczych. Najlepszym wyborem jest drewno pozyskane z drzew liściastych, takie jak buk, grab, jesion, brzoza, czy dąb . Palą się one równomiernie i wolno. Są również kaloryczne, zatem pozwalają obniżyć koszty ogrzewania. Sama natura stworzyła doskonałe źródło energii, które można wykorzystać jako ekologiczny opał. Istnieje również możliwość skorzystania z drewna iglastego, jednak należy pamiętać, że może ono „strzelać” w trakcie spalania oraz zawierać znacznie więcej żywicy, co ma negatywny wpływ na zanieczyszczenie i ogólny stan paleniska i komina.
- Bez względu na to, jakiego gatunku drewna użyjemy, kluczowe jest również zachowanie odpowiedniej wilgotności drewna, która nie powinna przekraczać 20%, idealnie jakby było poniżej 15%. Dlatego drewno przeznaczone do palenia w kominku powinno być suszone w przewiewnych wiatach przez co najmniej 15 miesięcy. Należy pamiętać, aby palić w piecu jedynie drewnem do tego przeznaczonym. Belki lakierowane lub impregnowane, płyty wiórowe czy sklejka nie nadają się do spalania – tłumaczy Jan Zapora Starszy Cechu Zdunów Polskich oraz ekspert Drewno Pozytywna Energia.
Właściwe przechowywanie
Odpowiednie składowanie drewna jest niezwykle istotne w zachowaniu jego właściwości podczas spalania. Najlepiej umieścić je w suchym, osłoniętym miejscu, aby uniknąć wilgoci oraz kontaktu z deszczem lub śniegiem. Trzymanie go na zewnątrz, nawet pod tarpą, nie jest dobrym pomysłem. Drewno powinno być ułożone na palecie lub specjalnych konstrukcjach, aby umożliwić cyrkulację powietrza wokół niego. Ten sposób pozwala zapewnić warunki do tego, by drewno się wysuszyło i było gotowe do spalenia w najbardziej efektywny sposób. Dlaczego tak ważne jest ogrzewanie suchym opałem? Wilgotne drewno nie tylko zmniejsza efektywność pieca, ale także zanieczyszcza środowisko. Polecamy lekturę książki pt. „Porab i spal” autorstwa Larsa Mytting.
Zawsze „od góry”
Kluczowym narzędziem, które wpływa na efektywność i czystość procesu spalania, jest dobór odpowiedniej metody. Najlepszy wybór stanowi technika rozpalania od góry. Polega ona na konkretnej kolejności układania rozpałki oraz biopaliwa stałego.
- W przypadku palenisk opalanych wyłącznie drewnem, zaleca się umieszczenie na dnie komory kawałków drewna o różnej wielkości, zapewniających odpowiednią wentylację. Następnie, na wierzchu umieszczamy rozpałkę, która zostanie podpalona. W trakcie spalania warstwa żaru przesuwa się konsekwentnie w dół, co sprawia, że drewno spala się bardziej równomiernie i wydajnie. Dodatkowym atutem tego procesu jest niemal brak wydobywających się spalin. To nie tylko znaczący krok w kierunku ochrony środowiska, ale także sposób na oszczędność opału. Efektywne spalanie drewna sprawia, że jego zużycie jest bardziej umiarkowane, co ma bezpośredni wpływ na zmniejszenie kosztów ogrzewania – dodaje Jan Zapora.
Drewno Pozytywna Energia - kampania mająca na celu promocję wizerunku drewna jako odnawialnego źródła energii. Organizacja działa, by upowszechniać prawdziwe informacje oraz fakty na temat ekologicznego spalania biomasy drzewnej, by przyczyniać się do redukcji smogu w naszym kraju mając na uwadze także politykę klimatyczną UE.
https://ogrzewamydrewnem.wordpress.com/
https://www.youtube.com/@drewno-pozytywnaenergia4509
Link do strony artykułu: https://badaniamarketingowe.wirtualnemedia.pl/centrum-prasowe/artykul/jak-wlasciciele-piecow-na-biomase-powinni-przygotowac-sie-na-sezon-grzewczy